Salceson należy do wędlin, które wzbudzają skrajne emocje. Są osoby, które go kochają, ale też i takie, które nie wyobrażają sobie, że można go włożyć do ust. Salceson jest wędliną smaczną, a przy tym zawierającą wiele cennych dla organizmu składników. Może warto się przełamać i zacząć go jeść?

Z czego powstaje salceson?

Klasyczny biały salceson (nazywany jest również włoski) przygotowywany jest z podrobów wieprzowych, cielęcych lub wołowych. Najważniejszym składnikiem jest ryj oraz głowizna (często z uchem). Oprócz tego do białego salcesonu niezbędne są skórki ze słoniny i ozorek. Oczywiście potrzebna jest także sól i pieprz. Można dodać także majeranku i kminku. Wyjątkowego smaku i aromatu dodaje salcesonowi czosnek. Przygotowując salceson potrzebujemy także żołądka, który zostanie napełniony odpowiednio przygotowanym farszem. Obecnie żołądek często zastępowany jest sztucznymi osłonkami. Mięso przeznaczone na salceson (oprócz żołądka) pekluje się, a następnie gotuje na bardzo wolnym ogniu, aż zacznie odchodzić od kości. Wtedy należy go wyjąc z garnka, oddzielić od kości i drobno pokroić. Skórki i ozorek można pozostawić w całości. Następnie łączy się pokrojone mięso z rosołem, który powstał z gotowania mięsa, doprawia do smaku, napełnia żołądek i na wolnym ogniu gotuje się 1,5-2 godziny. Wielu amatorów ma również salceson czarny. Do jego przygotowania potrzebne są płucka, podgardle lub tłusty boczek (czasem używana jest pokrojona w słupki słonina), serce , skórki od słoniny, krew i przyprawy. Niezbędne jest także jelito lub sztuczna osłonka.

Wartości odżywcze salcesonu

Salceson jest bardzo kaloryczny, należy do tłustych wędlin. Dostarcza dużo energii, ale nie powinniśmy jeść go częściej niż kilka razy w tygodniu. Z uwagi na duża ilość kalorii nie jest wskazany dla osób, które dbają o linię. Salceson jest nie tylko źródłem kalorii, dostarcza także składników, których potrzebuje nasz organizm. Jest bogaty między innymi w pierwiastki mineralne, szczególnie dużo zawiera cynku i żelaza. Dostarcza również witamin A, D i E oraz witamin z grupy B. Jest także bogaty w witaminę PP i kwas foliowy. Zawiera również dużą ilość kolagenu. Jakie witaminy i pierwiastki mineralne znajdziemy w salcesonie zależy od tego czy jest to salceson biały czy czarny. W białym nie ma witamin PP, A, D, E.

Salceson należy do tradycyjnych polskich wędlin podrobowych. Znany jest także w innych krajach, na przykład w Niemczech. Warto przygotować go samodzielnie w domu, aby przekonać się, że jest to bardzo smaczna wędlina.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com