Wśród wędlin są także i takie do przygotowania, których wykorzystywane są podroby. Jedną z takich wędlin jest salceson (https://ranozebrano.pl/salceson-w-kawalku-300g).

Składniki używane do wyrobu salcesonu

Rozmawiając o salcesonie koniecznie trzeba wspomnieć o tym, że jest go dwa rodzaje. Jeden to salceson biały, drugi – czarny. Do przygotowania obu używane są trochę inne składniki. Do wyrobu białego salcesonu używana jest głowizna, ozorek, okrawki mięsa i skórek oraz rosół. Najczęściej wybierana jest głowizna wieprzowa, ale salceson można przygotować także z głowizny wołowej lub cielęcej. Przygotowując salceson można go zapeklować, wtedy będzie miał ładny różowy kolor. Oprócz już wymienionych składników niezbędny jest także żołądek. Dzisiaj jest on coraz częściej zamieniany na sztuczne osłonki wędliniarskie. Do przygotowania czarnego salcesonu niezbędne jest podgardle (można zamienić je na tłusty boczek), płucka, serce, krew i trochę skórek od słoniny oraz jelito ślepe. Do obu rodzajów salcesonu potrzebne są oczywiście również przyprawy: sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liście laurowe. W sklepach spotkamy nie tylko salceson biały i czarny, ale także kilka jeszcze innych. Składniki na salceson są często bowiem modyfikowane. Na przykład salceson ozorkowy ma w składzie tylko ozorki, skórki wieprzowe, rosół i przyprawy. Przygotowanie salcesonu jest bardzo pracochłonne, wszystkie składniki muszą zostać najpierw ugotowane do miękkości. Proces gotowania trwa kilka godzin, mięso musi samo odchodzić od kości. Następnie mięso należy pokroić, napełnić żołądek lub inne osłonki i ponownie gotować około 1,5 godz.

Czy warto go jeść?

Salceson należy do wędlin, które jedni kochają, a inni – wręcz przeciwnie. Na pewno zbyt często nie powinno go jeść osoby, które dbają o linię – salceson jest wędliną, która zawiera dużą ilość kalorii. W jego składzie są przecież skórki wieprzowe (w czarnym jest jeszcze podgardle lub tłusty boczek), a więc składniki, które zawierają dużą ilość tłuszczu. Składniki salcesonu to jednak nie tylko źródło dużej ilości tłuszczu. Salceson warto od czasu do czasu jeść, gdyż jest on źródłem bardzo wartościowego białka. Zawiera również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy.  Jest bogaty w witaminy z grupy B, dostarcza także witaminy A i E. W składzie użytych do jego wyrobu podrobów nie brakuje także cennych pierwiastków mineralnych. Salceson jest szczególnie bogatym źródłem żelaza i cynku, dostarcza także kolagenu. Z uwagi na zawartość witamin, soli mineralnych i innych składników, salceson jest produktem, który warto jeść, ale niezbyt często.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com