Salceson to wyrób wędliniarski, który kojarz nam się głównie z niskiej jakości produktem, do którego wyrobu wykorzystuje się specyficzny gatunek mięsa. Z tego powodu nie każdy musi być entuzjastą tego wyrobu. Na ogół salceson produkowany jest z głowizny wołowej, cielęcej lub wieprzowej z dodatkiem przypraw. Jeśli ktoś lubi tego typu wędlinę, może spróbować wykonać salceson w domu, dzięki czemu będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy.

Czym jest salceson?

Pod nazwą salceson kryje się wyrób złożony z głowizny, skórek, tłuszczu, rosołu oraz przypraw. Na rynku jest wiele rodzajów salcesonu, które różnią się między sobą smakiem oraz składem. Można kupić salceson ozorkowy z dodatkiem krwi oraz mięsa z ozorków, czy salceson podrobowy z dodatkiem płuc, żołądków, flaków czy mózgu. Wybór jest na tyle szeroki, że każdy smakosz salcesonów znajdzie coś dla siebie. Mięso na salceson poddaje się peklowaniu, następnie obgotowuje i przyprawia. W ten sposób przygotowaną masą wraz z rosołem wypełnia się oczyszczone żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe.

Jak przygotować domowy salceson?

Przygotowanie domowego salcesonu nie jest trudne. Amatorzy tego wyrobu mogą mieć pewność, że domowy salceson będzie wolny od konserwantów i wzmacniaczy smaku, których nie brakuje w wyrobach pochodzących z masarni. Warto poznać przepis na domowy salceson:

  • 1,2-1,5 kilograma głowizny wieprzowej lub golonki ze skórą
  • kilka nóżek wieprzowych
  • opcjonalnie do salcesonu można dodać 30-50 dag podrobów lub ozorków
  • 1,5 litra rosołu mięsno – warzywnego
  • kilka ząbków czosnku, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól, kolendra, majeranek
  • 1 metr osłonki na salceson (można kupić gotową).

Sposób przygotowania

Mięso należy wypłukać, obrać i umieścić w garnku z wodą z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych. Woda ma przykryć mięso, które gotuje się pod pokrywką przez około 2-3 godzin. Mięso do salcesonu powinno być bardzo miękkie, a wręcz się rozpadać. Następnie należy wyciągnąć je z garnka i pokroić (wielkość kawałków zależy od preferencji osób, które będą jadły salceson). Uzyskany rosół należy zostawić – będzie wykorzystany do zalania mięsa w osłonce. Salceson domowy musi być mocno doprawiony, dlatego przez praskę należy przecisnąć kilka ząbków czosnku, dodać sól, pieprz, kolendrę, majeranek. Całość mięsa należy wymieszać z przyprawami i umieścić w osłonce, skręcając jej koniec, a także zalać rosołem. Na koniec należy skręcić drugą końcówkę batona i parzyć salceson przez 1-1,5 godziny w wodzie o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Po przestudzeniu salceson nadaje się do jedzenia – najlepiej, jeśli odpocznie w lodówce przez noc.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com